Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

Honlapunkon ezek a hírek a térképen is megtekinthetők.

Az M0-s autóút
- déli szakaszán az M6-os autópálya csomópont és a 14-es budafoki kijárat között, valamint a Kis-Duna híd és az M51-es autóút csomópont között mindkét oldalon lezárták a belső sávot, mert műszaki átjárókat alakítanak ki a későbbi forgalomterelésig. Mivel a munkaterületek mellett csak két-két sáv használható, ezért csúcsidőszakban, nagy forgalom esetén torlódásra lehet számítani.
- a keleti szakaszon, a cinkotai csomópont térségében az 56-os km-nél burkolatjavítás miatt napközben (9.00-16.00) egy sávra szűkítik az útpályát az M1-es autópálya felé vezető oldalon.

Az M1-es autópályán
- felújítási munkálatok miatt Hegyeshalom felé Biatorbágynál közvetlenül az M0-s csomópont után a 16-os és 18-as km között a belső sávot zárták le, a forgalmat a külső- és a leálló sávra terelik.
- a herceghalmi és a bicskei csomópont közötti szakaszon, a 26-os és a 34-es km között Hegyeshalom felé a külső és a leálló sávot lezárták, a forgalmat sávelhúzással terelik, de mindkét irányban 2-2 sáv járható.

Az M2-es autóút bővítési munkálatai miatt Budapest és Vác között a 17-es és a 38-as km közé eső szakaszon mindkét irányban tilos az előzés és a szűkített sávokon legfeljebb 60-nal szabad haladni.

Az M3-as autópályán
- Polgár térségében a Vásárosnamény felé vezető oldalt lezárták a 165-ös és a 173-as km között. A forgalmat az ellenkező, a Budapest felé vezető oldalra terelték át, ahol irányonként egy-egy sáv járható.
- a 175-ös polgári csomópontnál hidat javítanak. Budapest felé a külső sávot elkerítették.

Az M5-ös autópályán
- Újhartyán térségében felújítják a burkolatot. A főváros felé tartó oldalon dolgoznak, a forgalmat a 41-es és a 48-as km között sávelhúzással terelik, de mindkét irányban 2-2 sáv járható. A munkaterület miatt Budapest felé a 44-es újhartyáni csomópont le- és felhajtó ágát lezárták, így a 405-ös főút felől érkezők nem tudnak az M5-ös autópályán a főváros felé felhajtani, ezért előbb Szeged felé kell autózni az 53-as örkényi kijáratig, és ott tudnak visszatérni a főváros felé vezető oldalra. A pályáról a 405-ös főút felé közlekedőknek is kerülni kell. A 30-as km-nél az ócsai csomópontig kell továbbhajtani és ott visszafordulni Szeged felé.
- a 75-ös Kecskemét-észak csomópontnál hídfelújítás miatt mindkét oldalon lezárták a belső sávot, a forgalmat pedig a külső és a leálló sávra irányítják.
- Kecskemétnél a 83-as km-ben hídfelújítás miatt mindkét oldalon lezárták a belső sávot, a forgalmat a külső és a leálló sávra irányították.
- Kiskunfélegyháza térségében Budapest felé a 122-es és a 114-es km közé eső szakaszon az elválasztó sáv növényzetét gondozzák napközben (6.45-17.30). A belső sávot zárják le.
(Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

Az M7-es autópályán a 89-es km-nél a Balatonvilágosi kijárat előtt a 710-es főút majdani csatlakozó csomópontját építik. A leálló sávot mindkét oldalon elkerítették a forgalom elől.

Szélesítik az M15-ös autóutat, emiatt az 1-es és a 6-os km között mindkét oldalon sávelhúzással halad a forgalom, 60-as sebességkorlátozás mellett.

Szélesítik az M70-es autóutat. A 6-os km-nél egy sávra szűkítették az útpályát, jelzőlámpa szabályozza a váltakozó forgalmat.

Az 1-es főúton
- Tatabányánál (Vértesszőlős) az 58-as és az 61-es km között útépítés miatt a fél útpályát lezárták.
- Komáromnál átépítik az 1-es és a 131-es főút csomópontját. A forgalmat az 1-es főúton a 89-es km közelében sávelhúzással terelik, a 131-es főutat pedig előreláthatólag augusztus közepéig lezárták.

A 3-as főúton
- Aszód és Hatvan között Kerekharaszt közelében az 53-as km-nél útépítők dolgoznak, jelzőlámpa irányítja a váltakozó forgalmat.
- Miskolcon felújítják a József Attila út (186-188 km) burkolatát. Sávzárásra, sebességkorlátozásra kell számítani. A torlódások elkerülése érdekében a javasolt terelő utakat táblán jelzik a közlekedőknek.

A 4-es főút
- Albertirsa és Cegléd közé eső szakaszán (52-77 km) az M4-es autópálya építéséhez kapcsolódó munkák miatt mindkét irányban sebességkorlátozások (40-60 km/h) vannak érvényben. Több szakaszon sávelhúzással terelik a forgalmat.
- szolnoki elkerülő szakaszán a 99-es km-ben a Szent István Tisza-híd felújítási munkálatai a végéhez közelednek. Napközben időszakosan lezárják a fél útpályát.
- 106-os és 112-es km közé eső szakaszán Szajol térségében útépítők dolgoznak, időszakos félpályás lezárások mellett.

Szegeden az 5-ös főút 170-es km-énél a Kálvária sugárút és a Gogol utca közötti szakaszon, valamint a Mars térnél a Kossuth Lajos sugárút és a Hajnóczy utca között a felújítási munkák miatt sávlezárásokra készüljenek!

A 6-os főúton
- Dunakömlőd és Paks között a 107-es km-nél korábban megcsúszott az út menti löszfal. Az omlásveszély miatt továbbra is csak egy sávon, jelzőlámpás irányítás mellett engedik a forgalmat.
- Szekszárdon az 56-os főúti körforgalomnál a 140-es km-ben felmarják az aszfaltot félpályás lezárás mellett.
- Mecseknádasd és Pécsvárad között (172-177 km) több szakaszon kell sávzárásra számítani helyreállítási és karbantartási munkálatok miatt.
- a 211-es és a 213-as km között a bodai elágazástól a szabadszentkirályi elágazásig aszfaltoznak, a fél útpályát lezárták.

A 8-as főúton
- Herend és Városlőd, a 69-es és 74-es km között útépítés miatt szakaszosan lezárták a fél útpályát.
- Körmendnél a 161-es és a 165-ös km között aszfaltoznak. A 2x2 sávos szakaszon helyenként a fél útpályát zárják le. A munkaterületeknél irányonként egy-egy sáv járható.

A 10-es főúton Neszmélynél a 67-es és a 70-es km között útépítők dolgoznak, félpályás lezárásra kell számítani.

A 21-es főúton
- Nógrád megyében Tar, Mátraverebély, Bátonyterenye térségében a 35-ös és a 48-as km között sávszűkítések és sebességkorlátozások miatt kell csökkenteni a sebességet.
- Mátraverebélynél a 37-es és a 39-es km közötti szakaszt péntek este 10 órától vasárnap este 10 óráig lezárták hídgerendák beemelése miatt. A forgalmat a főúttal csaknem párhuzamos alsóbbrendű útra terelik.
- Salgótarjánban az 59-es km-nél hídvizsgálat miatt egy sávra szűkítették az útpályát. Váltakozó irányú a forgalom.

A 22-es főút
- kishartyáni szakaszán felújítás miatt az 59-es km-nél egy sávon, váltakozva halad a forgalom.
- 65-ös km-énél Salgótarján közelében útépítés miatt zárták le a fél útpályát.

A 24-es főúton Recsk közelében a 38-as km-nél filmforgatás miatt esetenként rövid időre megállíthatják a forgalmat. Rendőrség irányít.

A 26-os főúton Kazincbarcika és a sajóivánkai elágazás, a 23-as és a 26-os km között szakaszosan lezárták a fél útpályát felújítás miatt.

A 27-es főúton Edelény és Szendrőlád között a 15-ös km-nél hidat javítanak. Félpályás útlezárás mellett dolgoznak.

A 38-as főúton Tarcal térségében felmarják és újraaszfaltozzák a burkolatot. A félpályás lezárásnál napközben jelzőőrök irányítják a forgalmat az 1-es és a 3-as km között.

A 39-es főúton Gibártnál az 5-ös km-nél korábban megcsúszott a rézsű. Egy sávon, váltakozva engedik a forgalmat, jelzőlámpa irányít.

Szegeden a 43-as főút elején, a Berlini körúton felújítják a buszmegállót. A Klapka tér felé egy 200 méteres útszakaszon a szélső sávot lezárták, a forgalmat sávelhúzással terelik.

A 44-es főút Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszán a 101-es km-nél az M44-es építéséhez kapcsolódó munkálatok miatt mindkét sávot lezárták, a forgalom számára helyben építettek ki terelő utat. Az érintett szakaszon 40 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben.

A 47-es főúton Berettyóújfalunál a 35-ös és 38-as km között felújítási munkálatok miatt szakaszosan lezárják a fél útpályát.

A 49-es főúton
- Mátészalkánál a 15-ös és a 16-os km-nél közműjavítás miatt sávzárásra kell számítani.
- Ököritófülpösnél aszfaltoznak. A 33-as és a 36-os km között a fél útpályát lezárták.

Az 51-es főúton Dunavarsány határában a 23-as km-nél lévő körforgalmú csomópontban javítási munkákat végeznek. Napközben útszűkület mellett dolgoznak.

Az 52-es főúton a kecskeméti Csalánosi erdők mellett a csárda előtt négyágú, kanyarodósávos csomópontot építenek. A 6-os és a 7-es km között egy 300 m-es szakaszon félpályás korlátozás van érvényben, jelzőlámpa irányít.

Az 56-os főút szekszárdi szakaszán a 2-es és a 4-es km között burkolat felújítás miatt a fél útpályát lezárták.

Az 58-as főúton Pécsett a Siklósi úti vasúti felüljárót felújítják. A 2x2 sávos szakaszon a fél útpályát lezárták. Irányonként egy-egy sáv járható, napközben torlódásra lehet számítani. Jelentős torlódás alakulhat ki a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban.

A 61-es főúton Alap és Cece között felújítják a burkolatot. A 19-es és 23-as km között szakaszosan zárják le a fél útpályát.

A 62-es főúton
- Szabadegyházánál az elkerülő utat építik. A 18-as és a 22-es km között helyenként félpályás lezárásra kell számítani.
- Székesfehérvárnál, a Seregélyesi úti szakaszon, a Budai út előtt felújítják a burkolatot. A 44-es és 46-os km között sávlezárásra és torlódásra számítsanak!

A 65-ös főúton Harc és Zomba között a 8-as km-nél, valamint Zombánál a 10-es km-ben karbantartási munkák miatt lezárták a fél útpályát.

A 71-es főúton Vonyarcvashegynél a 96-os és a 98-as km között építési munka miatt a fél útpályát lezárták. Munkaidőben jelzőőrök irányítják a forgalmat.

A 75-ös főúton Alsópáhok közelében az 5-ös és a 7-es km között felújítási munkák miatt félpályás lezárásra kell számítani.

A 77-es főúton
- Nagyvázsony határában forgalomlassító, terelő szigetet építenek. A 18-as km-ben félpályás útzár van érvényben. Az áthaladási elsőbbséget táblák jelzik.
- Kapolcs, Vigántpetend és Tapolca térségében rendezvény miatt erős jármű és gyalogos forgalomra kell számítani. A főút 22-es és 44-es km közötti szakaszán csak engedéllyel közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek. Terelőútként a Pula – Ajka – Padragkút – Nyirád – Tapolca útvonalat jelölték ki. (Július 30-ig.)

A 81-es főút Mór és Bakonysárkány közötti szakaszán javítják a burkolatot. A 27-estől a 36-os km-ig félpályás lezárásokra és jelzőőrös irányításra készüljenek.

A 82-es főút 65-ös és 68-as km közé eső szakaszán – Nyúl és a győrújbaráti elágazás között – felújítják a burkolatot, emiatt helyenként egy sávra szűkítették az útpályát.

Győrnél a 85-ös főút elején az 1-es főút és az M1-es autópálya csomópont közötti szakaszon burkolat felújítást végeznek. Mindkét irányban sávzárásra számítsanak!

A 86-os főúton
- Zalabaksán a 14-es km-nél hídjavítás miatt lezárták a fél útpályát. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza.
- Csornán, a Thököly út és az Andrássy utca kereszteződésénél a 149-es km-nél csatornáznak, emiatt a főútról nem lehet bekanyarodni sem az Andrássy utcára, sem a Barbacsra vezető útra. A forgalmat mellékutakra terelik.

Hajdúsámsonnál az elkerülő utat építik. A 471-es főúton a 7-es és a 15-ös km-nél, továbbá a településen belül a 10-es km-nél, valamint a Hajdúhadházra vezető úton (4902-es jelű út) a 12-es km-nél a fél útpályát lezárták.

A 491-es főúton
- Fehérgyarmatnál a 9-es km-ben aszfaltozás miatt egy sávra szűkítették az útpályát. Váltakozó irányú a forgalom.
- Sonkád és Tiszabecs között (31-37 km) felújítják az útburkolatot. Félpályás lezárások lassítják a közlekedést.

A 681-es főút 18-as és 20-as km-e között Berzence után a határ felé burkolatfelújítás miatt sávzárásra kell számítani. Nappal jelzőőrök, éjjel jelzőlámpa szabályozza a váltakozó forgalmat.

Pápánál, a 834-es főút 0-s és 4-es km-e között útfelújítás miatt zárták le a fél útpályát. Jelzőlámpa szabályozza a forgalmat.

A Bicske és Zsámbék közötti úton burkolat felújítás miatt sávzárások és 40-es sebességkorlátozás lassítja az előrejutást. (1104-es jelű Bicske-Zsámbék összekötő út)

Egerben a Sas utcai vasúti átjárót hétfő délig lezárták. A forgalmat a Mátyás Király út – Kőlyuk út útvonalra terelik. A menetrend szerint közlekedő autóbuszok áthaladását 5 és 19 óra között biztosítják. (2501-es jelű Eger-Füzesabony összekötő út)

Gödöllőn lezárták az Állomás utcai vasúti átjárót. A forgalmat mellékutcákra terelik. (3104-es jelű Gödöllő-Tura-Hatvan összekötő út)

Felújítják Kiskörénél a Tisza-hidat, ezért azt lezárták. A novemberig tartó munka során a vonatokat buszokkal pótolják, a közúti forgalmat pedig terelőútra irányítják. Kisköréről a folyó túlpartján lévő Pusztataskonyba így jelentős kerülővel a Tiszanána, Újlőrincfalva, Poroszló, 33-as főút Tiszafüredi Tisza-folyó híd, Tiszafüred, Tiszaszőlős, Abádszalók érintésével lehet eljutni. A buszjáratok a Heves – Tiszafüred – Fegyvernek útvonalon közlekednek. (3209-es jelű Heves-Pusztataskony összekötő út)

Taktaharkány határában a Szerencsre vezető úton hídépítők dolgoznak. A 21-és 22-es km között az utat lezárták, a forgalmat a 37-es főútra terelik az újharangodi és bekecsi elágazások között. (3611-es jelű Köröm-Tiszalúc-Szerencs összekötő út)

Burkolat felújítás miatt lezárták a Dombrád és Pátroha közötti útszakaszt. Gégény felé terelik a forgalmat. (3828-as jelű Dombrád-Nyírtass összekötő út)

Kisvárdánál lezárták a Fényeslitkére vezető utat a Hármas úti csomópontnál. A 4-es főúton át vezető terelő utat sárga táblák jelzik. (4145-ös jelű Ajak-Kisvárda-Záhony összekötő út)

Lezárták a Körösladány és Gyomaendrőd közötti Gyomai Hármas-Körös-hidat, várhatóan két hónapig. Csak gyalogosok és kerékpárosok (tolva) közlekedhetnek rajta. A 7,5 tonna alatti járművek, illetve a menetrend szerinti autóbuszok a terelőútként kijelölt, úgynevezett „Olajosok útján” a 46-os főút felé közlekedhetnek, ott viszont az út jellege miatt kavicsfelverődésre lehet számítani! A 7,5 tonnánál nehezebb járműveket és minden további járművet a 46-os főút – Csárdaszállás – Köröstarcsa – 47-es főút – Körösladány útvonalra terelik. (4232-es jelű Körösladány-Gyomaendrőd összekötő út)

Tiszakürtön, az M44-es építési munkálatai miatt lezárták a Táncsics Mihály utca egy szakaszát. A forgalmat egy ideiglenesen kialakított terelőútra irányítják. (4514-es jelű Tiszakürt - Csépa összekötő út)

Cserkeszőlő határában a Cibakházára vezető összekötő utat a 44-es főút és a Tiszakürti elágazás között lezárták az M44-es építési munkálatai miatt. A forgalmat egy közeli, ideiglenes terelőútra irányítják, ahol váltakozva engedik a járműveket. (4633-as jelű Martfű - Cserkeszőlő összekötő út)

Mohácson rendezvény miatt hétfőn reggelig lezárták a Jókai Mór utca egy szakaszát. A forgalmat mellékutcákra irányítják. (5117-es jelű Mohács-Kölked összekötő út)

Nyúl belterületén a Szabadság utca – Táncsics Mihály utca útvonalon felújítják a burkolatot. Az út egy részét lezárták, a forgalmat helyben terelik el. (8311-es jelű Nyúl-Ménfőcsanak összekötő út)

Felújítás miatt lezárták a Cseszneki bekötőút egy rövid szakaszát. Bakonyszentkirály felé kell kerülni. (82113-as jelű Cseszneki bekötő út)

Felújítási munkákat végeznek a Csepel és Szigetszentmiklós közötti úton. Az M0-s autóút és a Csepeli út találkozásánál körforgalmú csomópontot alakítanak ki, amely időnként jelentős forgalomkorlátozással jár. (51101-es jelű Csepel-Szigethalom bekötő út)

Az M5-ös röszkei határ tehermentesítése érdekében a 165-ös csomópontban a határ felé tartó személyautó és buszforgalmat időszakosan Tompa felé terelik el az 55-ös majd az 53-as főúton. A terelő utat sárga táblák jelzik. A korlátozás előreláthatólag augusztus közepéig fog tartani. Az 5-ös főúti „kis” határátkelőnél július 31-ig meghosszabbították a nyitva tartást, így már reggel 7-től este 22 óráig lehetséges az átkelés!

Kerékpáros zarándoklat indul ma délben Budapest, Hősök teréről a Dunakanyarba. A kerekesek a Hősök tere – Budakalász – Szentendre – Leányfalu – Tahitótfalu – Dunabogdány – Visegrád – Pilisszentlászló – Szentendre – Budakalász – Hősök tere útvonalon haladnak végig. A mezőny haladását rendőrök biztosítják az útvonalon. Kérjük fokozott figyelemmel és türelemmel haladjanak a kerékpárosok mellett!

A Háromországos Pannon Maraton rendezvény keretein belül nagyszámú kerékpárossal találkozhatnak ma a Lenti – Hernyék – Csömödér – Szécsisziget – Tormafölde – Dobri – Tornyiszentmiklós – Országhatár – Göntérháza – Rédics – Lenti útvonalon. Fokozott figyelemmel közelítsék meg a mezőnyt! A kerékpárosok mellett történő elhaladáskor tartsanak megfelelő oldaltávolságot!

A balatoni komp a főszezoni menetrend szerint közlekedik. Szántódról 6 óra 40 perctől 23 óra 20 percig, Tihanyból pedig 7 órától 23 óra 40 percig szállítja a járműveket, 40 percenként. (A menetrendben augusztus 27-én lesz változás.)

A kamionstop vasárnap este 10 óráig (július 21-22.) lesz érvényben. (Fontos változás, hogy júliusban és augusztusban az államhatártól a telephelyig vagy lerakóhelyig – néhány útszakasz kivételével – a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik közlekedhetnek.)

Vasárnap a többnyire rövid napos időszakok mellett gyakran lesz erősen felhős az ég, több helyen, akár több alkalommal is zápor, zivatar valószínű, néhol felhőszakadással. Mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében viharossá fokozódhat a szél.
(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

Összeállította: Lipták Gábor